Joustra oder Merkel

Vanmorgen heb ik eens even gekeken naar het Morgenmagazine op Duitsland 1. Soms is dat boeiender dan het repeterende nieuws op Nederland.

Ook in Duitsland is er volop discussie over veiligheid. De discussie en reportage ging vanmorgen over camera’s op straat. Volop mensen die het heerlijk vinden in hun vrije uurtjes in een winkelcentrum begluurd te worden. Alles onder het mom “wie niets te verbergen heeft…”. Onzin natuurlijk want ik heb allerlei dingetjes die ik verborgen wil houden en die ik in het beste geval alleen toon aan mijn allervertrouwdsten. Waarom? Omdat veel mensen verkeerde conclusies over mij trekken als ze die dingetjes te zien krijgen. Daarom!

De journalist van het programma stelde de vraag of vrijheid zonder “sicherheit” wel mogelijk is. Een goede vraag want sicherheit en vrijheid gaan niet of nauwelijks samen. Wie in vrijheid wil leven, zal moeten accepteren dat het leven risico’s in zich houdt. Meestal proberen ook de grootste vrijheidsduivels zich te beschermen tegen de allergrootste bedreigingen. Als dat, bijvoorbeeld, betekent dat ik geen fles drank meer mag meenemen in mijn handbagage tijdens een vliegreis, dan gaat het toch wel erg ver. En wat als ik een vloeibaar medicijn in mijn handbagage nodig heb?

Veiligheidsvoorzorgen nemen op het ogenblik bizarre vormen aan en waarom eigenlijk? Hoeveel aanslagen heb ik meegemaakt en aan den lijve ondervonden? Zelfs in vergelijking met het aantal aanslagen van IRA en Baskische afscheidingsbeweging is het een onvolgroeide peanut. Natuurlijk, als overheid moet je waakzaam blijven maar die waakzaamheid behoort zich op een onwaarneembaar niveau af te spelen.

Het probleem zit hem in de twintowers in New York. Toen twee vliegtuigen er probeerden te landen,  stond de westerse wereld op zijn kop. “De wereld is veranderd” was een kreet uit die dagen. Ik heb dat nooit begrepen. Al Quaida pleegde al jarenlang aanslagen op Amerikaanse vestigingen en schepen. De zogenaamde “Elf september” was niet meer dan een stunt, met verschrikkelijke gevolgen voor de mensen die erbij betrokken waren. Bush en zijn makkers maakten er een wereldomvattende zaak van en voerden een reeks volslagen inadequate acties uit. De hysterie sloeg om zich heen. Nu is zelfs de “veiligheid” in winkelcentra een dagelijks terugkerend thema.

Het zou goed zijn als we weer eens gewoon gingen leven in het besef dat om elke hoek een risico op de loer kan liggen. Een risico dat deel uitmaakt van het avontuur dat leven heet.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 24 augustus 2006 at 9:44  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/08/24/joustra-oder-merkel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: