Libanon in de polder

In mijn gemeente wordt een soort Libanoncrisis uitgevochten. Daarbij draait het om de aanleg van een containeroverslag met haven. De komst van deze haven heeft ingrijpende gevolgen voor de omgeving en vooral voor een nabijliggende woonwijk. Deze woonwijk gaat toch al schuil achter diverse muren, bruggen en geluidsschermen en dat kan nu nog erger worden. De bewoners dreigen met hartaanval, longaandoenin- gen en geestelijke crisis.

De raad heeft al vele jaren geleden een principebesluit genomen voor de aanleg van de haven omdat deze het autoverkeer sterk terug zou dringen. Daarbij zijn tegewoordig overigens de nodige vraagtekens te plaatsen. Er zijn investeringen gedaan door private partijen en een enkele ondernemer zit vol ongeduld op de aanleg te wachten. Eigenlijk is het allemaal het gevolg van een foutieve beslissing uit het verleden om de vaarweg rond de stad niet te verleggen. Ook daaraan is niets meer te doen.

Het is crisis. Vooral de lokale en linkse partijen roeren de trom als het gaat om de belangen van de wijkbewoners. De PvdA lijkt zich in spagaat te bevinden en zelfs het CDA heeft moeite met de zaak, vooral omdat de eigen wethouder verantwoordelijk is voor het project. Belangen van wijkbewoners en milieu/natuur tegenover werkgelegenheid en economisch bedrijfsbelang.

Na wat schampere opmerkingen over “beestjes” was het ecologische probleem al gauw naar de toekomst verwezen, ook GroenLinks kon daartegen niet genoeg geschut in het veld brengen. De wijkbewoners zijn andere kost. Zij moeten op z’n minst “gecompenseerd” worden. Ik denk dan aan een situatie waarbij Joodse kolonisten uit de Gazastrook zijn gesleurd, na jarenlange goedkeuring van hun regering. Nu het algemeen belang een haven wil (in Gaza “ontruiming”), moeten de bewoners worden gecompenseerd maar wat is de compensatie voor verdrijving van huis en haard en woongenot? 

Ik zou het op dit moment niet weten maar de hele zaak kan wel een aardige les zijn voor de toekomst. Enthousiasme voor ogenschijnlijk fantastische bouwplannen, kan al heel gemakkelijk uitlopen op een grote desillusie. Dat wordt de komende jaren alleen maar erger want we zitten steeds dichter op elkaar. De gemeenteraad zal in de komende vier jaar vooral veel creativiteit aan de dag moeten leggen en haar doenerigheid een beetje in toom houden. Wijsheid is nummer  1.

Tot sterkte,

Kaj elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 23 augustus 2006 at 7:36  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/08/23/libanon-in-de-polder/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: