Met uitsterven bedreigd

Gisteren is Paul Fentener van Vlissingen (65) overleden. Hij was onder meer eigenaar en grote baas van de SHV waartoe de Makro behoort.

Ik beschouw zijn dood als een groot verlies voor Nederland. Paul was de personificatie van een zeer zeldzame combinatie: geld en hersens. Hij begreep zijn historische functie in de samenleving goed. Juist zijn grote vermogen stelde hem in staat afwijkende standpunten in te nemen. Zo durfde hij als een van de weinigen de zin van het economische groeimodel in twijfel te trekken. Niet “groei” maar “winst” moest de basis zijn van de onderneming. Door die winst was het mogelijk leiding en medewerkers te voorzien van een goed bestaan. Die winst behoefde overigens niet noodzakelijkerwijs “zo groot mogelijk” te zijn.

Zijn intelligentie bracht hem er ook toe fors te investeren in natuur en milieu. Niet alleen in Afrika maar, bijvoorbeeld, ook in Schotland trad hij op als beschermer van de natuur. Zo bezat hij in dat land een groot landgoed dat voor een groot deel alleen toegankelijk was voor levende wezens die de spraak niet machtig waren.

Met het overlijden van Paul bekruipt mij de angst dat het ras dat de eerder genoemde zeldzame combinatie bezit aan het uitsterven is. Nog niet zo lang geleden werd bekend dat een amerikaans bedrijf in het grootste natuurgebied van Europa een aluminiumsmelterij wil bouwen. In Nederland heeft het kabinet het zo goed als misdadige plan opgevat om een snelweg door het Naardermeer aan te leggen en toestemming te geven tot gasboringen in de Waddenzee. “Met het oog op de toekomst” heet dat. Paul wist dat het kabinet daarmee precies de plank missloeg. De toekomst is niet aan auto’s maar aan veel geavanceerder vervoersystemen en het gas in de Waddenzee kan heel goed worden vervangen door energie uit regenbuien te halen.

Ik kan maar een ding zeggen: Paul we missen je.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

http:// politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 22 augustus 2006 at 7:23  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/08/22/met-uitsterven-bedreigd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: