Nieuws

Hallo, daar ben ik weer. Ik heb genoten van een vierweekse vakantie en dat ging met volle teugen. Dit jaar had ik wat moeite met de dagenlang aanhoudende regen inTsjechie maar voor de rest hebben we het heel goed gehad, ook daarginds. Het was ook vaak mooi weer en zelfs heet.

Eenmaal terug had mijn jongste zoon een prachtig verhaal over nieuws. Als bestuurskundige bgrijpt hij best wel wat van politiek maar over de berichtgeving verbaast hij zich een beetje. Als Israeli’s en Arabieren elkaar opblazen en doodschieten, moet je dat een keer in de krant zetten. Daarna is het niet meer nodig, vindt hij. Het is immers geen nieuws meer. Nieuws is het pas weer als het gemoord is afgelopen. Media die dagelijks melding maken van slachtpartijen op het slagveld en omgeving, geven een verkeerd signaal af. Ze beantwoorden aan de vraag naar ramptoerisme. Zoiets als wanneer de hele buurt naar buiten komt bij een aanrijding op de hoek van de straat en dan maar blijft kijken totdat de rotzooi is opgeruimd.

Ik ben dat met hem eens. Smoezen als “maar je wilt toch kunnen meeleven met die mensen daar” zijn in wezen niets anders dan verlekkerd rollen in andermans ellende.  Natuurlijk moeten de media dan wel andere onderwerpen zoeken. Nou, wie echt op reis is geweest, weet dat daaraan geen gebrek bestaat. Het is maar een kwestie van goed kijken en luisteren, het vak van de journalist dus.

Tot sterkte!

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 17 augustus 2006 at 9:02  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/08/17/nieuws/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: