Kom, kommer, komst (3)

“In de bebouwde kom van onze stad is weinig groen te ontdekken”, zei de oude wijze politicus. Hij kon het weten want hij had ooit zelf opdracht gegeven om de oorspronkelijke groengebieden vol te laten bouwen. “Inbreiden” was de term daarvoor, een afschuwelijk neologisme dat zich, net als nieuw- en oudkomer, in de loop van de jaren heeft verspreid als een levensgevaarlijk virus. Als journalisten volgden we de oude vos door straten en stegen om de laatste stukjes groen te registreren. “We willen de ecologische hoofdstructuur nieuw leven inblazen door kleine salamanders uit te zetten”, zei hij ten slotte.

“Kommer”, waarschuwde de oude, wijze politicus terwijl hij naar de grond wees. “Zo noemen wij jagers “hazenpoep”verduidelijkte hij. We stonden middenin het groengebied even buiten de stad en verwonderden ons erover dat de man die de ecologische hoofdstructuur wilde herstellen, ook jager was. “Hier, uit dit gebied moeten de salamanders komen”, ging hij onverstoorbaar voort alsof hij de verwondering bij ons niet opmerkte. Dat viel te rubriceren als “beroepsdeformatie”: het negeren van ongewenste reacties. Tussen de kommer en de eieren van weidevogels door baanden we ons een weg om exemplaren van de bedoelde salamander te vinden.

De komst van een natuurvriend bracht helderheid. “De salamanders zitten hier nog niet”, legde hij uit. “We gaan ze hier uitzetten en opkweken. Pas daarna  kunnen we een deel van de salamanderpopulatie uitzetten in stedelijke gebieden. De oude, wijze politicus knikte alsof dat voor hem geen nieuws was en ons brandde maar een vraag op de lippen: “Waarom heeft u ons dan hier naartoe laten komen?” We kenden het antwoord al: “Het is hier zo prachtig. Dat moet u beschrijven!”

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

(Over vijf dagen ga ik op reces)

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 14 juli 2006 at 7:01  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/07/14/kom-kommer-komst-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: