Herdenken

Het is weer eens zover. We hebben weer iets te herdenken. Navelstarend en somber piekerend over onze sukkeligheid denken we aan Srebrenica.

Weet iedereen nog wat die naam inhoudt? De nieuwslezer van vanmorgen dacht van niet en daarom legde hij nog maar eens uit wanneer “onze jongens en meisjes” precies welke steken hebben laten vallen. Dat is curieus. Als je er van uitgaat dat niemand zich de zaak nog herinnert, waarom zou je haar dan herdenken? Oude koeien enzo.

Ik ben daar al jaren sceptisch over. Alle herdenkingen ten spijt, is de mensheid nog niets opgeschoten. Er zijn nog steeds neonazi’s, Joden die de Gazastrook platwalsen, Palestijnen die Israeli’s opblazen en ontvoeren, Taliban en moslimterroristen, George Bush en Berlusconi’s, een corrupte Franse president die een nitwit van een voetballer de hand schudt, een paus die maar niet wil inzien dat homo’s geen personificatie van de duivel zijn en ga zo maar door. We spreken met afschuw over de Kruistochten en beginnen zelf een Kruistocht om volkeren een systeem op te leggen dat ze afwijzen. Een systeem ook waarmee we zelf nauwelijks nog uit de voeten kunnen: democratie. We sluiten een bondgenootschap met Khadafi en brengen Taylor voor het gerecht. De klucht kan maar niet beschamend genoeg zijn. Ondertussen herdenken we iets waarvan de meesten van ons vergeten zijn wat het ook weer was.

In mijn woonplaats is in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een NSB-burgemeester aan het bewind geweest, een man die zich vrijwel zeker socialer en menselijker heeft gedragen dan zijn AR-voorganger. En wie herdenken we dan op 4 en 5 mei? Was Zuidervliet de goede of Colijn? Was Zuidervliet alleen maar “fout” omdat hij de drie gehate letters op zijn jasje had gespeld?

Nee, hij was fout omdat we het liefst de verschrikkingen van het verleden herdenken zodat we niet hoeven te kijken naar de ellende die we zelf aanrichten. Ik herdenk vandaag al degenen die verguisd en verwaarloosd zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

(Over acht dagen ga ik op reces)

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 11 juli 2006 at 7:24  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/07/11/herdenken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: