Ziezo

Frankrijk af dus! De nationale held leidde de Fransen ook naar de ondergang. Dat is niet voor het eerst want ook de bewierookte Napoleon gaf ooit uiteindelijk de laatste stoot tot zijn eigen ondergang. Het keizerrijk verpauperde. Fransen hebben er een handje van de verkeerde helden aan te wijzen.

 

En wie is nou ook helemaal Zidane? Goed, hij kan wat beter dan een ander een balletje in een net trappen maar daar houdt het dan ook wel mee op. Zijn sociale vaardigheden zijn ver beneden de maat. Als het om geestelijke inhoud gaat, zou een langpootmug het nog van de voetballer winnen. Verkeerde helden.

 

Niet alleen de Fransen hebben de neiging om verkeerd te kiezen en dat geeft te denken in een tijd waarin steeds meer geroepen wordt om een leider. Politiek leider, partijleider, een leider voor het land, ze zijn in geen velden of wegen te vinden maar de roep weerklinkt allerwegen. Wie tienermeisjes door de politie uit het klaslokaal laat sleuren, wordt aangezien voor een daadkrachtige politica. Ja, zo iemand zou zelfs een partij kunnen leiden of…het land. Moreel gezien is er niet zo veel verschil tussen de kopstoot van Zidane en de uitzetting van Taida Pasic. Gebrek aan gevoel voor nuance, opgehitst zijn door eigen slogans, geen zicht op verhoudingen, het hoort er allemaal bij.

 

Ondertussen loopt de democratie overal vast. In de VS, Mexico, Duitsland en Italie staakten de stemmen en laaide de tweespalt op. In Nederland klaagde een premier over het gebrek aan schouderklopjes. De inspiratie ontbreekt bij het opgeklopte volk dat is komen bovendrijven in de jaren die eigenlijk de democratie hadden moeten versterken. En het is opklopsel dat het oog uitsluitend op de portemonnee gericht houdt en dat geen vinger uitsteekt om de mensheid geestelijke ontwikkeling toe te staan. Wel voetbal want dat is opium voor het volk. Frankrijk af, maar dat is alleen maar het symptoom. In werkelijkheid is de hele westerse samenleving afgegaan.

Tot sterkte

Kaj Elhorst 

 

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 10 juli 2006 at 7:46  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/07/10/ziezo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: