Licht aan het eind van de tunnel

Meer dan eens krijg ik het verwijt dat ik de politiek te filosofisch benader. Een vreemd verwijt want Marx, Nietzsche, Kant, Smith, Montesqieu, Rousseau, D'Israeli, Gladstone, Thorbecke, Schaepman, Groen van Prinsterer en Troelstra, ja zelfs Napoleon Bonaparte, deden dat in meerdere of mindere mate. Ik ken niemand die beweert dat zij geen enkele invloed op de praktische politiek hebben gehad.

Filosofie is niet van deze tijd. Deze tijd is er een van doeners en dat merk je tot vervelens toe elke dag. Een krakkemikkig asielbeleid, snelwegen waar spoorlijnen horen te lopen, peperdure spoorlijnen die achteraf niet renderend blijken te zijn, infrastructurele werken die niet eens worden afgemaakt, een spitsstrook die niet functioneert. Wie begint met doen en pas daarna eventueel bereid is om te denken, komt altijd verkeerd uit.

De huidige politici en bestuurders lijken veel op de man, en vergeet vooral de vrouw niet, die de kortste weg naar Nieuw Zeeland zoekt. Vol ijver begint hij of zij in de eigen achtertuin te graven totdat er licht aan het eind van de tunnel gloort. Dan blijkt het graafwerk van vier jaar te eindigen in de tuin van de buurman (of vrouw natuurlijk). Met een licht filosofische inslag was dat te voorkomen geweest. Ik verkeer dan ook graag in gezelschap van de eerder genoemde mannen (geen vrouwen, dus). Zij hadden niet alleen woorden en zeker ook niet alleen daden. Het evenwicht tussen die twee verzekert mij van goed gezelschap.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 11 juni 2006 at 8:36  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/06/11/licht-aan-het-eind-van-de-tunnel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: