Emoties

De zenuwen, paniek en schreeuwende ellende kunnen je doorboren. Emoties die niet gekanaliseerd zijn, draaien altijd uit op calamiteiten en onmenselijkheid. Het leidt tot ministers die schoolmeisjes uit hun klaslokaal laten rukken door “echte mannen”  die behoren tot de 200.000 professionelen die ons beschermen tegen een terroristische aanslag. Een rechter die zijn of haar veroordeelden toevoegt dat ze in hun cel zullen sterven, lijkt op de middeleeuwse despoot die zijn wrok niet in bedwang kan houden.

 

Minstens zo verwerpelijk vind ik het als de media leiding gaan geven aan die emoties. Dat leidt tot hitserij en dat mag ik als journalist best zeggen. “Woede en wanhoop” kopte een lokale krant in mijn gemeente kortgeleden. Daarmee gaf ze uiting aan de frustraties van bewoners van een wijk en deed ze een beroep op negatieve gevoelens die in ieder van ons aanwezig zijn: woede en wanhoop. Iedereen is wel eens kwaad en iedereen voelt zich wel eens wanhopig, een enkele uitzondering daargelaten. Zo’n berichtgeving vormt weliswaar een schreeuw om aandacht van de lezer maar ze voegt niets toe.

 

Journalisten moeten toegankelijk schrijven maar dat betekent niet dat ze de taal van de straat moeten gebruiken. Als ze dat doen, maken ze zichzelf overbodig. Het onderscheid tussen de journalist en anderen zit hem nu juist in de vaardigheid van de eerste om gedegen feitelijkheden op een prettig leesbare manier over het voetlicht te brengen. In de afgelopen jaren hebben de media teveel de oren laten hangen naar de ongekanaliseerde emoties van het publiek. Alleen vanwege de inkomsten. En toch, dat publiek zou minstens zoveel geld over kunnen hebben voor goede informatie. Daarmee kunnen de media zich dan voegen bij de 200.000 professionelen die de terreur willen tegengaan.

 

Tot sterkte

 

Kaj Elhorst

 

Https://www.politiek.wordpress.com

Published in: on 28 mei 2006 at 9:20  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/05/28/emoties/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: