Slim

Eindelijk mogen we het openlijk zeggen: Nederlanders en Duitsers zijn de intelligentste volkeren van Europa. Zo’n zeventig jaar geleden waren er ook al mensen die dat zeiden, maar daar denken we liever niet aan terug.
Met een IQ van 107 komen we met een been fietsend de voormalige Mavo door en halen we zelfs nog een Havo-diploma. Toch vraag je je af waar al die intelligentie in later jaren blijft. Ze heeft ons monsterlijke projecten opgeleverd als de Betuwelijn en de HSL. Ze is maar niet in staat een oplossing te vinden voor het Schipholprobleem en flexibiliteit ten opzichte van het meisje Pasic en andere vreemdelingen bengt ze ook niet voort. Ten slotte dompelt deze bovennormale intelligentie ons in een heilloze strijd zij aan zij met de, zonder meer, veel minder intelligente Amerikanen in Afghanistan.
Volgens wetenschappers zijn onze hersenen waarschijnlijk groter en zwaarder dan die van mensen in de zuidelijker contreien van Europa. Als het over mensen in de ijstijden gaat, is dat verschil meestal een reden om verschillende menstypen aan te duiden zoals Cro magnon en Neanderthaler. Hoe zullen we de zuidelijke Europeanen in het vervolg noemen? Berlusconen? Homo Maffioso? Homo Minor (en wij zijn dan natuurlijk de Homo Maximus)?
Met al die dominante intelligentie concurreren we onszelf in het Noorden van Europa nog steeds dood, vooral als het om energie gaat. In dat opzicht hebben onze zuiderburen het toch veel beter begrepen. Zij hebben een vrijwel exclusief monopolie op de belangrijkste energiebron van allemaal: de zon. Ja, wie niet slim is…moet geluk hebben.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com/

Advertenties
Published in: on 17 mei 2006 at 3:24  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/05/17/slim/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: